Your Cart

Padang Pasir Bertukar Hijau

Pergunungan di dalam dan sekitar kota suci Makkah di Arab Saudi telah bertukar hijau selepas berminggu-minggu hujan lebat dan banjir kilat bulan lalu, lapor Agensi Akhbar Saudi. Agensi itu berkongsi klip video di Twitter Khamis lalu yang menunjukkan kesan hujan yang berlebihan.

Beberapa bahagian kerajaan telah melihat landskap gersang bertukar hijau, terutamanya di barat Arab Saudi. Pertumbuhan tumbuh-tumbuhan, yang disebabkan oleh cuaca panas serta hujan, telah ditangkap dalam imej satelit yang disediakan oleh NASA.

Imej dan video fenomena yang tidak pernah berlaku sebelum ini telah tersebar di media sosial mengejutkan ramai pengguna. Ada yang mengaitkan kehijauan tiba-tiba di Makkah dengan riwayat Nabi Muhammad (saw) yang dilaporkan berkata: “Hari Kiamat tidak akan datang sehingga tanah Arab kembali ke padang rumput dan sungai.”

Walau bagaimanapun, seorang pengguna telah memberi amaran supaya tidak membuat kesimpulan awal, menunjukkan bahawa fenomena itu bersifat sementara dan telah berlaku sebelum ini.

Hujan lebat di negara itu susulan seruan pada November oleh Raja Salman supaya orang ramai menunaikan solat khas untuk hujan yang dikenali sebagai istisqa.

Open Chat
1
Ingin maklumat lanjut?
Assalamualaikum. Ada sebarang pertanyaan tentang pakej Persada Oasis? Hubungi kami untuk sebarang persoalan.