Your Cart

9 Perkara Yang Anda Tidak Tahu Mengenai Kaabah

Tiada tempat di atas muka bumi yang sangat dihormati, menjadi pusat ibadah dan tempat paling suci seperti Mekah al-Mukarramah. Mengikut standard objektif, lembah di wilayah Hijaz di Arab ini adalah tempat paling terkenal di Bumi.

Beribu-ribu manusia mengelilingi Kaabah di tengah-tengah Masjidil Haram 24 jam sehari. Berjuta -juta rumah dihiasi dengan gambar-gambarnya dan lebih satu billion manusia menghadapnya lima kali sehari.

Kaabah adalah pusat Mekah.

Bangunan berbentuk kiub itu berada di tengah-tengah hartanah paling terkenal dalam sejarah umat manusia; ia diselubungi kain hitam dan bahagian misterinya yang saksama.

Berikut adalah beberapa perkara yang kebanyakan orang mungkin tidak tahu tentang Kaabah:

9. Ia telah dibina semula beberapa kali

Kaabah yang kita lihat hari ini bukanlah Kaabah yang sama yang dibina oleh Nabi Ibrahim AS dan Ismail AS. Dari semasa ke semasa, ia memerlukan pembinaan semula selepas bencana alam dan buatan manusia.

Sudah tentu, kita semua tahu tentang pembinaan semula besar-besaran yang berlaku semasa hayat Rasulullah SAW, sebelum baginda menjadi Rasul. Ini adalah peristiwa apabila Nabi SAW mengelakkan pertumpahan darah besar dengan pemikiran cepatnya tentang cara meletakkan Hajar Aswad menggunakan kain yang boleh diangkat oleh setiap suku.

Sejak itu, terdapat purata satu pembinaan semula utama setiap beberapa abad. Pengubahsuaian terakhir berlaku pada tahun 1996 dan sangat teliti, membawa kepada penggantian banyak batu dan mengukuhkan semula asas dan bumbung baharu. Ini berkemungkinan merupakan pembinaan semula terakhir untuk beberapa abad (inshaAllah) kerana teknik moden bermakna bangunan itu lebih selamat dan stabil berbanding sebelum ini.

8. Dulu ia mempunyai dua pintu … dan sebuah tingkap

Kaabah yang asal dahulu mempunyai pintu untuk masuk dan satu lagi untuk keluar. Untuk tempoh yang agak lama ia juga mempunyai tingkap. Namun, Kaabah sekarang hanya mempunyai satu pintu dan tiada tingkap.

7. Dulu pelbagai warna

Kita sangat terbiasa dengan Kaabah yang diliputi oleh Kiswah hitam dengan jalur emas sehingga kita tidak dapat membayangkan jika ia menjadi warna lain. Walau bagaimanapun, tradisi ini nampaknya telah bermula pada zaman Abbasiyah (yang warna rumahnya adalah hitam) dan sebelum itu Kaabah ditutup dengan pelbagai warna termasuk hijau, merah dan juga putih.

6. Kunci di tangan satu keluarga

Pada zaman Rasulullah SAW, setiap aspek yang berkaitan dengan upacara haji akan diuruskan oleh kumpulan kecil Quraisy yang berbeza. Setiap daripada mereka akhirnya akan kehilangan kawalan ke atas penjagaan mereka terhadap upacara tertentu kecuali satu. Pada peristiwa pembukaan Mekah, Rasulullah SAW telah diberikan kunci Kaabah. Namun baginda tidak menyimpannya lalu dikembalikan kunci tersebut kepada Uthman ibn Talhah ® dari keluarga Bani Shaiba.

Mereka telah menjadi penjaga kunci tradisional Kaabah selama berabad-abad lamanya dan Nabi SAW mengesahkan mereka untuk memegang peranan tersebut hingga akhir zaman.

Dalam sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Al Tabrani daripada Ibnu Abbas Nabi SAW bersabda : “Ambillah kunci pintu Kaabah ini wahai Bani Talhah buat selama-lamanya dan warisilah ia. Hak memiliki kunci ini tidak boleh dipindah milik daripada kamu melainkan oleh orang-orang yang zalim”

Sama ada Khalifah, Sultan atau Raja, bahkan orang yang paling berkuasa di dunia semuanya terpaksa akur kepada sabda Nabi SAW dan perlu meminta izin daripada keluarga kecil Mekah ini sebelum mereka boleh memasuki Kaabah.

5. Dulu ia terbuka kepada semua orang

Suatu ketika dahulu, Kaabah dibuka dua kali seminggu untuk sesiapa sahaja yang ingin masuk dan bersolat di dalamnnya/ Namun, berikutan perkembangan pesat jumlah jemaah haji dan faktor lain, Kaabah kini dibuka hanya dua kali setahun untuk tetamu kenamaan dan tetamu eksklusif sahaja.

4. Bahagian dalam mengandungi plak memperingati penguasa yang mengubahsuainya

Bahagian dalam Kaabah kini dipenuhi dengan marmar dan kain hijau menutupi dinding atas. Pada bahagian dindingnya terdapat plak yang masing-masing sebagai tanda memperingati penguasa yang membuat pengubahsuaian atau pembinaan semula Rumah Allah.

3. Terdapat dua Kaabah

Betul-betul tepat sejajar di atas kedudukan Kaabah di lapisan langit ketujuh, terletaknya Baitul Makmur. Baitul Makmur adalah Kaabah yang berada di langit ke-7. Di situlah tempat para Malaikat beribadat sebagaimana manusia beribadat di sekitar Kaabah.

Baginda mengisahkan tentangnya di dalam peristiwa Isra Mikraj seperti yang diriwayatkan hadis :

“Ini adalah Baitul Makmur, setiap hari, tempat ini dikunjungi 70.000 Malaikat untuk melakukan shalat di sana. Setelah mereka kaluar, mereka tidak akan kembali lagi ke tempat ini.” (HR. Bukhari 3207 & Muslim 162).

Referensi: https://konsultasisyariah.com/24122-apa-itu-baitul-makmur.html

2. Hajar Aswad rosak

Pernah terfikir bagaimana Hajar Aswad itu boleh berada dalam sarung perak yang mengelilinginya?

Ada yang mengatakan ia pecah kerana ditembak oleh tentera Umayyah yang mengepung Mekah semasa ia berada di bawah kawalan Abdullah ibn Zubair RA.

Walau bagaimanapun, kebanyakan bersetuju bahawa ia paling banyak rosak pada zaman pertengahan oleh kumpulan Ismailiyah yang melampau dari Bahrain yang dipanggil Qarmatian yang telah mengisytiharkan bahawa haji adalah perbuatan khurafat. Mereka memutuskan untuk menyatakan pendapat mereka dengan membunuh puluhan ribu hujjaj dan membuang mayat mereka di telaga Zamzam.

Seolah-olah perbuatan khianat ini tidak mencukupi, syaitan-syaitan ini membawa Hajar Aswad ke Timur Arab dan kemudian Kufah di Iraq di mana mereka memegang tebusan sehingga mereka dipaksa untuk mengembalikannya oleh Khalifah Abasiyah. Apabila mereka mengembalikannya, ia sudah hancur dan satu-satunya cara untuk mengekalkannya bersama adalah dengan membungkusnya dalam sarung perak. Beberapa ahli sejarah menceritakan bahawa masih terdapat beberapa kepingan batu yang masih hilang.

1. Ia tidak sepatutnya berbentuk kubus

Bentuk pada asalnya tidak berbentuk kubus seperti yang kita lihat hari ini. Dimensi asal Kaabah asalnya termasuk kawasan separuh bulatan yang dikenali sebagai Hijr Ismail.

Apabila Kaabah dibina semula hanya beberapa tahun sebelum Rasulullah SAW menerima wahyu pertamanya, orang Quraisy bersetuju untuk hanya menggunakan pendapatan daripada sumber yang halal untuk menyelesaikan pembinaan semula Kaabah. Ini bermakna tiada wang daripada hasil perjudian, rompakan, pelacuran,riba dan lain-lain.

Bentuk Kaabah menjadi lebih kecil manakala tembok melengkung yang dipanggil Hijr Ismail itu merupakan sempadan yang menunjukkan bentuk asal dimensi Kaabah. Menjelang akhir hayat baginda, Nabi SAW berniat untuk membina semula Kaabah di atas asas asalnya tetapi wafat sebelum baginda sempat menunaikan hajatnya. Selain daripada itu, beberapa tahun semasa pemerintahan Khalifah Abdullah ibn Zubair RA, Kaabah kekal dalam bentuk yang sama seperti yang dilihat oleh Nabi SAW.

Open Chat
1
Ingin maklumat lanjut?
Assalamualaikum. Ada sebarang pertanyaan tentang pakej Persada Oasis? Hubungi kami untuk sebarang persoalan.